Želiš štampu po želji? Piši nam na dizajn@mkoclothing.rs ili nas kontaktiraj na nekoj od društvenih mreža
  • Korpa je prazna.
Back To Top

Majice sa štampom: najbolji motivi svih vremena

Majice sa motivima metal bendova

Majica, odevni predmet nekada namenjen samo vojnicima i mornarima, nakon Drugog svetskog rata postaje komad garderobe popularan i među civilima. Međutim, pojedini oblici štampanja na tekstilu mnogo su stariji od majice – datiraju još iz III veka kada se u Kini reljefno urezani dizajn umakao u mastilo i otiskivao na tkaninu. Danas majice sa printom služe kao sredstvo ličnog izraza, iskazivanja pripadnosti – muzičkog ukusa, društvenog i političkog stava, naklonosti sportskom klubu ili nekom umetničkom pravcu, izvođaču i sl. Natpisi na majicama su tu da zabave posmatrača ili ga čak podstaknu na neku akciju i probude kod njega svest o nekom pitanju. Ali kada je sve to počelo? I koji su to motivi postali toliko legendarni da ih na majicama nose milioni ljudi širom sveta?

Majice sa štampom pojavile su se ranih 1950-ih kada su izvesne kompanije iz Majamija počele da ukrašavaju majice – na njima su bila ispisana imena lokalnih odmarališta i turističkih atrakcija. U to vreme je u modu ušla i sito štampa, metod koji se i danas najčešće koristi za štampanje na majicama, da bi se krajem 50-ih pojavile i nove vrste mastila koje su omogućile veći izbor fontova i dizajna. Ovde ćemo vam predstaviti neke od najpoznatijih motiva na majicama svih vremena.

Primer majice sa stampom za led zeppelin motivom

Logo omiljenog benda

Kada govorimo o štampanim majicama, ne možemo da se ne osvrnemo na uticaj muzike i velikih rokenrol bendova čiji su sledbenici kako nekada, a tako i danas želeli da odevanjem pokažu kojem “plemenu” pripadaju i čiji su verni obožavaoci. Prve koncertne majice sa štampom pojavile su se među fanovima Elvisovog fan kluba, a originalne majice koje su se u promotivne svrhe i za uspomenu mogle kupiti na koncertima bendova Grateful Dead, Jefferson Airplane ili Led Zeppelin danas vrede hiljade dolara.

Ne može se ni govoriti o motivima na majicama koji su ušli u legendu, a da se ne spomenu bendovi kao što su The Beatles, Ramones, Metallica, Nirvana ili Pink Floyd koji su stekli planetarnu slavu. Jedan od najpoznatijih motiva svih vremena kada su u pitanju majice sa štampom imena ili albuma benda jesu svakako čuvene usne, logo grupe Rolling Stones. Zanimljiv je podatak i da su od izvođača koji su prvi zaradili od tzv. merchandise odnosno prodaje majica sa svojim logom to bili članovi benda AC/DC.

All-over majica sa supermen znakom

Svako bi hteo da bude superheroj

Da li ste znali da je najpoznatiji print na majici svih vremena koji nose svi od 7 do 77 čuveno “S”, odnosno Supermenov znak?

I ne samo to, motivi sa likom superheroja veoma su rasprostranjeni kako među decom, tako i među nešto starijima pa se tako Batman, Spiderman, Punisher, Captain America, Ironman, The Avengers, ili na primer junaci iz serijala Star Wars mogu videti na svakom koraku.

Junaci iz crtanih filmova

Kad smo već spomenuli kultne stripove i filmska ostvarenja u kojima je glavni lik superheroj, neizostavno treba navesti i motive na majicama na kojima se nalaze karakteri iz crtaća jer su oni takođe omiljeni i to ne samo među mališanima, već i među nešto starijom populacijom. Bart Simpson, Nindža kornjače, Miki Maus, Paja Patak, Duško Dugouško, Tasmanijski đavo i ostali prepoznatljivi likovi već decenijama ulepšavaju majice širom sveta.

Među devojčicama su aktuelni printovi na kojima su Diznijeve princeze i likovi iz crtanog filma Zaleđeno kraljevstvo (Frozen), a među dečacima i karakteri iz animiranog filma Lego. Osim starih dobrih crtanih filmova, na majicama su se našli i junaci crtaća nešto novijeg datuma. Tu mislimo na crtane serije kao što su Rick and Morty, South Park i na popularne anime kao što je Naruto.

Prestižni brendovi

Velike kompanije napravile su od printova na majicama ogromnu marketinšku strategiju – stavljajući svoj logotip na majice dobili su “žive reklame” na ulicama. Svakako najpoznatiji jeste logo kompanije sportske odeće i opreme Nike i njihova parola: “Just do it.” Osim velikih dizajnerskih kuća i svetski renomiranih proizvođača sportske opreme poput Adidasa, Reeboka i slično, čest motiv na majicama jesu i zaštitni znak planetarno popularnih brendova iz najrazličitijih oblasti kao što su MTV, Jack Daniels, Harley Davidson i Hard Rock Cafe.

Svoj brend svakako su izgradili i veliki fudbalski i košarkaški klubovi, a najbolji sportisti sveta koji su od sebe napravili lični brend omiljeni su u svim zemljama bez ikakvih podela i granica. Lionel Messi, Christiano Ronaldo, James Harden i Lebron James, likom i imenom krase mnoge majice i rado su viđeni na ovom odevnom predmetu.

Vanvremenski simboli i slogani

Znak anarhije, simbol mira i smajli neki su od najčešće štampanih motiva na majicama zbog svog univerzalnog i vanvremenskog značenja. Od kratkih i efektnih popularnih parola i skraćenica prednjači i I❤NY, dok je čuveno “Keep calm” dobilo razne nastavke i varijacije na temu. Interesantan je podatak da je gore pomenuti slogan “Keep calm” iznad kojeg se nalazi kruna, zapravo osmislila britanska vlada i služio je da sa motivacionog postera hrabri stanovništvo uoči nadolazećeg Drugog svetskog rata. Ko bi rekao da će se nekoliko decenija kasnije naći na majicama širom sveta?

Sedma umetnost

The Godfather, Jurassic Park, Ghostbusters samo su neki od legendarnih printova inspirisanih filmovima koji se mogu sresti gde god da se nađete. Osim kultnih filmova koji su punili bioskopske blagajne, sve su popularnije serije a time i motivi u vezi sa popularnim serijalima koje rado bindžujemo i prepričavamo već godinama. Navešćemo samo neke od njih: Game of Thrones, Narcos, Breaking Bad, House of Cards, Friends, Stranger Things…

Lista je zaista dugačka, a još nismo nabrojali ni znamenite ličnosti kao što su Bob Marley i Che Guevara ili motive inspirisane umetnošću među kojima prednjače Frida Kahlo, Edvard Munk, Andy Warhol i Van Gogh. Predstavili smo vam neke od printova na majicama u vezi sa sportom, umetnošću i pop kulturom koji su postali legendarni. Ako i vi želite da postanete vlasnik majice sa štampom – pogledajte naš veliki izbor motiva u trendu. Ukoliko imate neku originalnu ideju koja će vas izdvojiti iz gomile i smislili ste natpis ili vizual koji će biti potpuno personalizovan, pišite nam na društvenim mrežama.