Želiš štampu po želji? Piši nam na dizajn@mkoclothing.rs ili nas kontaktiraj na nekoj od društvenih mreža
  • Korpa je prazna.
Back To Top

DTG vs. sublimaciona štampa: sve što treba da znate

Ukoliko vam je štampa na tekstilu potrebna za lične svrhe, kao poklon, ili vam je neophodno brendiranje raznih predmeta za promociju vašeg biznisa, sigurno ste upućeni u to da postoji više vrsta štampe. Pre svega, treba znati da se tehnika štampe usklađuje u zavisnosti od vrste materijala, formata i namene. Da biste bili sigurni koja tehnika štampanja je pogodnija za vaše potrebe, potrebno je da se upoznate sa karakteristikama veoma zastupljenijih tehnika štampanja – DTG i sublimacionom štampom.

Čime se odlikuje DTG štampa, a čime sublimacija?

Obe vrste štampe mogu se koristiti kako za lične tako i za komercijalne svrhe, odlikuje ih termo-transfer postupak i predstavljaju pouzdanu tehniku brendiranja, ali se međusobno razlikuju.

DTG štampa je direktna digitalna štampa (Direct To Garment) i najsavremenija metoda kojom se štampa direktno na materijal. Ona obezbeđuje otpornost na istezanje, meka je na dodir i tanka, istovremeno garantujući izuzetnu postojanost boja, a karakteriše je potpuno automatizovan i digitalizovan proces.

Sublimaciona štampa (sublimacija) je najrasprostranjeniji vid štampe. Primenjuje se na poliesteru (na primer na dresovima i sportskim majicama), na šoljama, čašama, maskama za telefone, podlogama za miš, itd.

Koja je razlika između sublimacione i DTG štampe?

Razlika se pre svega ogleda u materijalu na koji se štampa, efektu koji se svakom od ovih tehnika ostvaruje, kao i u samoj nameni odevnog proizvoda. Osim toga, razlika je u samom procesu štampe. Kod DTG štampe, print se direktno otiskuje na materijale, nakon čega sledi proces sušenja. Kod sublimacione štampe, najpre je potrebno odštampati print na subli papir, a potom ga termo-transfer postupkom otisnuti na materijal.

Različite namene i brzine štampanja

Treba znati da se DTG štampa primenjuje na pamučnim proizvodima, dok je sublimaciona štampa primenjiva isključivo na proizvodima koji u sebi imaju više od 50% poliestera. Sublimaciona štampa je jeftinija, ali je proces mnogo sporiji, dok je DTG štampa daleko brža tehnika.

Primera radi, da bi se odštampala bela majica A3 formata, prolaz na DTG štampaču traje do 30 sekundi, dok je proces sušenja 50 sekundi. Ukoliko bi se isti motiv štampao sublimacionom tehnikom, proces bi trajao nekoliko minuta.

Drugačiji tipovi štampača

Postoje različite vrste subli štampača – od najmanjih printera A4 formata, pa do velikih plotera širine i po nekoliko metara, namenjenih za industrijsku proizvodnju. Manji štampači koriste subli papire (papir za sublimaciju) koji dolaze u tabacima, dok se na ploterima koriste velike rolne papira dužine i do 200 metara.

U zavisnosti od materijala i proizvoda na kojima se štampa, različite su i temperature i trajanje procesa štampe. Na primer, da biste odštampali krojne delove na šorcu od mikrofiber materijala, potrebno vam je 40 sekundi na temperaturi od 200℃, dok za jednu šolju vreme trajanje štampanja može potrajati i do 3 minuta na temperaturi do 180℃.

Sublimacijski papir i sublimacijski premaz

Papir za sublimaciju ili subli-papir je specijalan papir koji omogućuje boji da brže upije, samim tim brže se osuši i ostvari veliku preciznost prilikom štampe. U zavisnosti od materijala na koji se štampa, postoji više vrsta subli papira.

Sublimacijski premazi su različiti sprejevi namenjeni za materijale koji nisu fabrički premazani za sublimacionu štampu. Korišćenjem ovih premaza omogućuje se podloga za sublimacionu štampu. Takav je, na primer, specijalni premaz namenjen za keramiku kojim je potrebno premazati keramičku šolju da bi se ona prilagodila za potrebe sublimacione štampe.

Sublimaciona za velike serije, DTG štampa za pojedinačnu izradu

Ukoliko je potrebno štampati na majicama sašivenim od pamučnih materijala, a namena majice je “za svaki dan”, DTG štampa bi bila zahvalnije rešenje od sublimacione štampe. Treba napomenuti da bi definitivno najpogodnija opcija u ovom slučaju bila primena SITO štampe.

Ukoliko su u pitanju sportski dresovi, sublimaciona štampa jedina može da obezbedi željeni efekat i daleko veću postojanost štampe. Dakle, sublimaciona štampa je umnogome efikasnija kada su u pitanju velike serije, dok je DTG digitalna štampa namenjena za izradu po komadu.

DTG štampa traži manje zahtevnu pripremu

Kada govorimo o vremenu koje je potrebno uložiti u ove tehnike, možemo reći da DTG štampa iziskuje manje vremena, ali je svakako i kod DTG štampe i kod sublimacione štampe potrebno uložiti određeno vreme u proces pripreme za štampu da bi se ostvario što bolji efekat, jači kolorit i veća preciznost.

Sublimaciona štampa se odlikuje velikom postojanošću

Ono što svakog klijenta zanima i pitanje koje se najčešće postavlja tiče se postojanosti. Koja od ovih tehnika će učiniti da print bude postojaniji i dugotrajniji posle pranja? Kada je u pitanju postojanost štampe, sublimaciona štampa spada u tehnike štampe sa najvećom postojanošću. Sam proces ove štampe podrazumeva da se boja presovanjem na visokoj temperaturi, pretvara iz čvstog u gasovito stanje da bi se ono vezalo za polimere na površini materijala koji se štampa. To znači da će štampa biti postojana i dugotrajna doslovno onoliko koliko sȃm materijal bude bio trajan.

Sublimaciona za beli poliester, DTG za sve boje materijala

Koja od ove dve vrste tehnika štampanja je preporučljivija za beli tekstil, a koja za onaj u boji? Sublimaciona štampa primenjuje se isključivo na belim poliester materijalima. Dakle nije moguće štampati sublimacijom na tkanini tamnije boje, pre svega zato što sublimaciona tehnika ne štampa belu boju, već beli ton obezbeđuje sama boja postojećeg belog materijala. S druge strane, DTG štampa je tehnika koja se radi na svim mogućim nijansama materijala.

Na koliko stepeni je dozvoljeno prati i peglati odevne predmete na kojima je primenjena DTG, a na kojima sublimaciona štampa?

Proizvodi sa sublimacionom štampom mogu se prati na izuzetno visokim temperaturama. S druge strane, DTG štampa je daleko osetljivija na promene na visokim temperaturama. S obzirom da se boja utiskuje na pamučnu površinu materijala, a termo postupak obezbeđuje sušenje, njena postojanost je samim tim manja. Za proizvode sa DTG štampom preporučuje se pranje na temperaturi do 40 stepeni.

I za kraj još jedna informacija koja se tiče formata. Sublimaciona štampa se primenjuje kod velikih formata (njome se mogu raditi printovi čak i na čaršavima), dok se DTG štampa koristi kod znatno manjih formata (maksimalni format je A2).

Pogledajte MKO proizvode rađene tehnikom sublimacione štampe i DTG štampe, kao i drugim vrstama štampe. Osim gotovih proizvoda na raspolaganju vam je štampa po želji. Na vama je samo da osmislite motiv, a mi ćemo se pobrinuti da se za njegovu izradu koristi najadekvatnija i najkvalitetnija tehnika štampe. Ukoliko imate još neke nedoumice oko različitih tehnika štampe i toga koja od njih će biti najpogodnija za vaše potrebe štampe na odevnim i drugim predmetima, pišite nam na društvenim mrežama ili na dizajn@mkoclothing.rs.